Jiří Strnad na Mistrovství Evropy dračích lodí

Jiří Strnad na Mistrovství Evropy dračích lodí

12. 12. 2023 0 By Petr Stránský

Přestože na pastvinské přehradě chybí stálá základna Dračích lodí, srdce každého příznivce “dračáků” jistě zaplesá, když se tu každoročně v létě konají právě tyto atraktivní závody. Na nich byste mohli v jedné z posádek zahlédnout urostlého Jiřího Strnada, který ve svých 76 letech není na lodi rozhodně jen do počtu a s pádlem to umí jako málokdo jiný.

A jak se mu letos sportovně dařilo?

Již v polovině dubna se v Praze, v loděnici KVS Praha, konal tradiční Dračí POP-el, který odstartoval závodní sezónu. Premiéra pro posádku KVS Draci Praha, za kterou závodí i Jiří Strnad, to byla náramná, protože z toho bylo hned stříbro na dračí desítce – na vysvětlenou pro čtenáře, klasická dračí loď má 20 členů v posádce, jezdí se však i na menších lodích, tedy s 10 členy na palubě.

Květen pak byl ve znamení legendárního Pražského festivalu dračích lodí. Již 26. ročník se opravdu vyvedl – a není divu, bylo se po celou dobu na co dívat. Dramatické souboje posádek na Vltavě nenechaly nikoho chladným. Pro Jiřího Strnada to znamenalo parádní 2. místo v posádce veteránů na trati 200 m. 

Na začátku června se nejprve pádlovalo na rybníku Svět v Třeboni a za dva týdny pak na Labi v Třebuticích. Posádka veteránů zde shodně v obou závodech vybojovala stříbro na trati 200 metrů a na kilometru už nenašla žádné přemožitele a mohli si tak vychutnat pocity vítězů. Další závody v Berouně pak už byly poslední možnou přípravou na největší událost této sezóny…

V termínu 6.-10. září se v italském městě Ravenna konalo 19. klubové Mistrovství Evropy dračích lodí. V české posádce KVS Draci Praha nechyběl ani náš borec Jiří Strnad. Důkazem toho, že do Itálie rozhodně necestoval na žádnou dovolenou, je parádní sbírka medailí, kterou odtud přivezl – 2 bronzy a jedno stříbro. Jak ale sám říkal, byla to opravdová dřina.

Závody dračích lodí jsou nejen sportovní, ale také společenskou událostí. Závody jsou obvykle doprovázeny hudbou a tancem a jsou příležitostí pro setkání lidí z různých zemí.

Jiří Strnad se kanoistice začal aktivně věnovat v roce 1960. Nejprve si vybral kajak, posléze zaklekl do kanoe, na které jezdí dodnes. Spoustu let se také věnoval závodům pramic, kde získal jedenáct titulů mistra republiky. 

Největších úspěchů dosáhl až ve veteránské kategorii. V roce 2008 se vrátil do závodní dráhy, kde na kanoi vybojoval mnoho skvělých výsledků. K těm největším rozhodně patří několik titulů mistra světa, Evropy a vítěze světového poháru.

Jiří Strnad je opravdovým nestorem žambereckého sportu a není divu, že mu byla v roce 2022 udělena Cena města Žamberka za celoživotní sportovní činnost. 

Přehled výsledků v roce 2023:

 22.4. Dračí POP-el, desítky muži, trať 1800 m – 2. místo              

 14.5. Prague Dragon Boat Festival, desítky muži, trať 200 m – 2. místo                         

  3.6. Dračí svět Třeboň, dvacítky mix, trať 200 m – 2. místo, 1000 m – 1. místo              

 24.6. Dragon Boat & Wake & Fun, desítky muži, trať – 200 m 2. místo, 1000 m – 1. místo                                 

 2.9. Beroun, dvacítky muži, trať 200 m, 2. místo

 7.-10.9. ME Dračích lodí, Ravenna Italie, desítky muži, trať 200 m – 3. místo, 500 m – 2. místo, 2000m – 3. místo