Klub vodních sportů Žamberk to jsme my

Klub vodních sportů Žamberk to jsme my

Už jste o nás určitě slyšeli. Jsme vodáci ze Žamberka, jsme Klub vodních sportů. Jezdíme na vodě hlavně pro zábavu a z radosti z pohybu. 

V našem oddíle rychlostní kanoistiky trénují a závodí děti od 5 let, napříč mládežnickými kategoriemi, od benjamínků až po juniory. Jsou tu děti od úplných začátečníků po ostřílené závodníky, kteří se svými výkony zaslouženě propracovali do českého reprezentačního družstva. A nesmíme zapomenout ani na naše veterány, které rozhodně nemáme jen do počtu, ale svými skvělými výkony dělají radost spouště lidem kolem sebe.

Všechny naše malé i velké borce spojuje vášeň pro sport a zároveň vůle vyhrávat.

Co se nám letos povedlo:

I v letošní sezóně se můžeme pochlubit zajímavými individuálními i kolektivními úspěchy. Naši sportovci se letos zúčastnili šestnácti závodů po celé České republice. Reprezentovali Žamberk nejen na závodech v rámci Labsko Orlického poháru, ale i na českém poháru mládeže a na mistrovství České republiky na krátkých i dlouhých tratích. Naše kanoistky si upevnily místo v reprezentačním družstvu juniorek a svou účastí na mistrovství světa, mistrovství Evropy a regatě Olympijských nadějích získaly zkušenosti, které jsou prostě k nezaplacení.

Mistrů republiky máme hned kvarteto a to i několikanásobných na různých tratích.

Dva naši vítězové českého poháru dodávají lesk našemu sportovnímu snažení a nakonec i obhajobou skvělého 3. místa v klubovém hodnocení Labsko Orlického poháru parádně zakončujeme tuto sezónu. 

Pro milovníky sportovních statistik ještě doplňujeme, že jsme získali celkem 210 medailí, z toho 103 zlatých, 55 stříbrných a 52 bronzových :-).

Co bychom rádi zlepšili:

Hlavně to naše zázemí, kterým disponujeme. To je diplomaticky řečeno dosti nevyhovující.

Loděnici se skladem lodí máme na přehradě Pastviny v lokalitě U Kapličky a dá se říci, že sice dobře ochraňuje desítky závodních lodí, které máme k dispozici, nedokáže ale zabezpečit adekvátní zázemí pro členy našeho spolku a to už vůbec nehovoříme o podmínkách pro malé děti, které od brzkého jara až do podzimu na vodě trénují. Chybí nám zde šatny, toalety a i další věci, které jsou samozřejmé ve většině sportovních klubů v jiných městech.

Rádi bychom širší veřejnosti přibližovali krásy vodních sportů, bohužel ale v současné době nejsme schopni nabídnout nic lepšího.

Co plánujeme v roce 2023:

Až se jaro zeptá, co jsme dělali v zimě, rozhodně neodpovíme, že lenošili.

(Pod)zimní přípravu jsme už totiž dávno zahájili – plaveme, běháme, posilujeme a těšíme se na sníh. Běžky jsou totiž ideální suchozemskou přípravou. Naše děvčata se již v těchto dnech s reprezentačním družstvem juniorů přesouvají do italského Livigna, kde budou na běžkách najíždět nemalé objemy.

Na jaře se pak budeme těšit do pádlovacího bazénu a když se všechno povede, možná i na jih za teplem, na první jarní kilometry na vodě.

O prázdninách určitě nevynecháme ani naše letní soustředění, kde je nejen pořádná makačka, ale i vytříbená zábava a hlavně skvělá parta.

Co se týče účasti na závodech, určitě chceme soutěžit o přední pozice na mistrovství České republiky i v českém poháru. Od těch malých závodů po ty velké, včetně těch na mezinárodní úrovni. Všude tam budeme chtít překonávat konkurenci a rozhodně i sami sebe. Protože kdo má vůli a odhodlání, ten dokáže velké věci.

Na závěr bychom rádi poděkovali všem našim příznivcům, rodičům našich dětí a to především za neutuchající podporu. Poděkování patří i všem našim trenérům a dalším nadšencům z klubových řad, kteří věnují obrovskou spoustu času výchově našich svěřenců a to bez nároku na jakýkoliv honorář.

Městu Žamberk, obci Líšnice a Pastviny chceme velice poděkovat za podporu, která se nám dlouhodobě dostává. 

Bez pochopení a dobré vůle by to prostě nešlo.

S vodáckým pozdravem AHOJ vás zdraví

všichni z Klubu vodních sportů