Mistři republiky a olympijská naděje závodí za KVS Žamberk

Mistři republiky a olympijská naděje závodí za KVS Žamberk

11. 11. 2020 0 By Petr Stránský

Určitě není tajemstvím, že mezi dětmi ze Žamberka a blízkého okolí se najdou i takové, které pravidelně obrážejí Pastvinskou přehradu na kajaku nebo kanoi a pilně najíždějí kilometry. Dělají to samozřejmě proto, že je to baví, ale přitom nezapomínají na jednu důležitou věc – když přijdou první závody, hned se pozná, kdo zahálel a kdo pořádně trénoval.

Tito borci patří do Klubu vodních sportů Žamberk. A i když jsou “doma” hlavně na vodě, musí umět jezdit třeba i na běžkách. Právě na nichž jsme po novém roce zahájili kondiční  přípravu. Běžky, posilovna, tělocvična, bazén, běh – to jsou povinné disciplíny, které naši malí závodníci hravě zvládají.

I když pro nás letošní vodácká sezona nezačala moc optimisticky a vyhlášená celostátní karanténa nás trochu zahnala do ústraní, individuálnímu trénování to nevadilo. Děti po zimní společné přípravě na suchu pilně dál cvičily doma a pokud to jen trochu počasí dovolilo, tak vyběhly ven na čerstvý vzduch. Na sociálních sítích pak všichni s trenéry sdíleli své sportovní úspěchy a navzájem se v nelehkém období povzbuzovali.

Nakonec jsme se dostali i na vodu, kde se dohánělo, co se dalo.

Soutěže v celé republice ale nabíraly velké zpoždění a my jsme netrpělivě vyhlíželi start závodní sezony. 

Naštěstí jsme se dočkali a první “ostré souboje” o medaile přišly na začátku června. 

Bylo to ale hodně zvláštní. Aby se navzájem nepotkávalo mnoho lidí, uspořádal Český svaz konoistů souběžně závody v jednotlivých regionech. My jsme v rámci série bodovaných závodů Labsko Orlického poháru o prvním červnovém víkendu vyrazili do Nymburka. A o den později jsme pokračovali v domácích vodách závody na Pastvinské přehradě. 

Naši svěřenci se uvedli opravdu ve velkém stylu a posbírali cenné kovy ve všech svých kategoriích. 

Pak se vše rozjelo naplno. Mnoho odložených jarních závodů se uskutečnilo v náhradních termínech netradičně i během prázdnin, takže se naši mladí sportovci téměř nezastavili.  

Nyní je už ale letošní sezona minulostí a nám nezbývá než bilancovat. 

Osmnácti dětem z oddílu se podařilo na deseti závodech letošní sezony posbírat neuvěřitelných 221 medailí (100 zlatých, 63 stříbrných a 58 bronzových) – a to nehovoříme o dalších skvělých čtvrtých, pátých či jiných místech v nabité celorepublikové konkurenci. 

V celkovém hodnocení Labsko Orlického poháru jsme si také od loňska o stupínek polepšili a obsadili skvělé 3. místo – hned za takovými velkokluby jako jsou Nymburk a Černožice.

Velmi úspěšnými mezi benjamínky byli JAN KRAUS a PATRIK BŘÍZA na kanoi. Ti na všech závodech sbírali cenné kovy, ale těmi nejvíce nej v jejich sbírce určitě jsou zlaté medaile z Mistrovství České republiky na krátkých tratích v Račicích a také zlata z republikového mistrovství na tratích dlouhých v Praze.

Naší budoucí olympijskou nadějí je v tom pravém slova smyslu KAMILA ŠÍMOVÁ. Ta se jako žačka dokázala kvalifikovat na mládežnickou regatu olympijských nadějí v maďarském Szegedu, kde mezi staršími děvčaty obsadila vynikající 5. místo! Aby se na tyto vrcholné závody dokázala připravit, byla na několikatýdenním soustředění s českým reprezentačním družstvem. Na mistrovství republiky v Račicích vybojovala stříbrnou medaili.

A co další děti, které závodí za náš oddíl – jaké byly jejich největší úspěchy?

VERONIKA BŘÍZOVÁ statečně proplula celou sezonou na úspěšné vlně a svoji formu potvrdila republikovým stříbrem a bronzem. Rovněž díky skvělým výsledkům z loňska se na jaře zúčastnila soustředění české reprezentace v Chorvatsku.  

BARBORA KRAUSOVÁ zářila snad na všech závodech, kterých se zúčastnila. A že jí zlato z republiky uniklo jen o špičku lodi vůbec nevadí. Ono i to stříbro se hezky leskne 😉


SILVIE ČERNOHOUSOVÁ, velká bojovnice, má cennou stříbrnou medaili ze závodů na vlnách Pastvinské přehrady.

Karolína Krausová se zdá být specialistkou na debl kajaky – právě v této disciplíně dojela na prvním místě v Nymburce.

ANEŽKA LARISCHOVÁ si skvěle vedla na Mistrovství Moravy v Ostrožské Nové vsi, odkud přivezla hned zlato a stříbro.


TOMÁŠ STRÁNSKÝ se blýskl 3. místem na Českém poháru a jeho mladší brácha JAKUB přivezl dvě stříbra a dva bronzy z Mistrovství Moravy.

JAKUB LARISCH vybojoval cenný bronz na Mistrovství ČR v Račicích!

RADIM HUBÁLEK v Hradci Králové dokázal získat hned 4 medaile – 3 stříbra a jeden bronz.

Holky HARTMANNOVY snad celý rok soutěžily, která bude mít větší sbírku cenných kovů. ELIŠKA má dvě zlata a dvě stříbra z Hradce, JITKA zase dvě zlata ze Sezemic.

Bez povšimnutí nemůže zůstat i to, že SÁRA KALOUSOVÁ na svém prvním závodě v Pastvinách dojela hned na parádním třetím místě!

Nesmíme zapomenout ani na naši nejmladší líšnickou závodnici DENISKU BŘÍZOVOU – ta s velkým elánem proháněla soupeřky na kajaku a s každým závodem její forma stoupala. Na čestném místě má jistě vystavenou bronzovou medaili z Ostrožské Nové Vsi.

Na soupisku ještě patří VÍT KALOUS, FILIP ULRYCH a MARTIN KUNST – sice jsou bez medailových trofejí, ale na své výsledky můžou být určitě hrdí.

Je nutné zmínit, že za tyto parádní úspěchy děti vděčí hlavně svému nezdolnému úsilí a velkému nadšení do tohoto náročného sportu. Celý rok se jim ve svém volném čase věnovali jejich trenéři v čele s Janem Krausem, kterým rozhodně patří ocenění za dobře vykonanou práci.

Závěrem bychom touto cestou chtěli poděkovat zejména městu Žamberk a Krajskému úřadu Pardubického kraje za významnou podporu, která se nám celý rok dostává. 

Máme i velké plány do budoucna. Chystáme se totiž modernizovat naše nevyhovující zázemí na Pastvinské přehradě. Ale o tom až někdy příště…

Takže sportu zdar a vodě zvlášť!

Petr Stránský