Našim mladým sportovcům se letos dařilo!

Našim mladým sportovcům se letos dařilo!

15. 12. 2019 0 By Petr Stránský

Vážení čtenáři a sportovní příznivci, rádi bychom představili činnost našeho oddílu v letošním roce 2019.

KVS Žamberk (Klub vodních sportů Žamberk) trénuje na kánoích a kajacích na Pastvinské přehradě, v sousedství kempu U Kapličky. Od letošního roku zde vlastníme i pozemek, který je dobrým příslibem dalšího rozvoje vodáckého zázemí pro celé okolí.

Náš oddíl má 50 členů, z toho 23 dětí. A právě děti u nás tvoří výbornou partu, které nechybí dobrá nálada, ale ani vůle a zájem se neustále zdokonalovat v jízdě na lodích.

V druhém roce naší sportovní a závodní činnosti se nám opravdu dařilo a my se můžeme pochlubit (neočekávaně) výbornými výsledky: celkově 4. místo v Labsko-orlickém poháru za rok 2019 (tento pohár je celoroční soutěž mezi závodními oddíly) 9. místo v oddílech na mezinárodním Mistrovství Moravy v Ostrožské Nové Vsi (účast 40 závodních oddílů ze 12 zemí) 4 tituly mistrů republiky a mnoho dalších vynikajících dlouhodobých i jednorázových umístění:

  • Patrik Bříza tento rok získal na kánoi titul mistra České republiky;
  • Jan Kraus tento rok získal na kánoi dva tituly mistra České republiky ve všech singlových kategoriích;
  • Anežka Lárischová vybojovala celkově 10. místo v závodech Českého poháru (dále jen ČP);
  • Kamila Šímová na kánoi se umístila na 3. místě na závodech ČP v Mostě v kategorii dorostenek (přitom je teprve žačka);
  • Veronika Břízová na kánoi se celkově umístila druhá a na závodech ČP v Mostě získala 1. místo v kategorii žaček a ve spojeném závodě s dorostenkami obsadila taktéž 2. místo. Za své dlouhodobé výsledky byla nominována do SCM (Sportovní Centrum Mládeže).

Výčet všech našich úspěchů by zde zabral opravdu mnoho místa, a proto jen ve zkratce uvádím přehled našich dalších medailistů, kterými jsou:

Jitka Hartmanová, Eliška Hartmanová, Radim Hubálek, Jakub Lárisch, Anežka Lárischová, Patrik Bříza, Veronika Břízová, Silvie Černohousová, Deniska Břízová, Kamila Šímová, Jan Kraus, Tomáš Stránský, Jakub Stránský, Karolína a Barbora Krausovy.

Celkem jsme za celou sezonu vybojovali neuvěřitelných 205 medailí, na šestnácti závodech napříč Českou republikou! Všude tam, kde se vyhlašovaly výsledky, slyšitelně znělo: „Medailové umístění vybojoval závodník Klubu vodních sportů Žamberk!“ A věřte tomu, že to bylo hodně nahlas!

Velký počet medailí a sportovních úspěchů ještě nic neznamená, pokud to děti nebaví. K tomu všemu si dovoluji přidat ještě jednu podstatu úspěchu. A tou je činnost našich dospělých v oddílu, všech maminek a tatínků, kteří nejen plně podporují své ratolesti v boji s vodními živly, ale sami se do tohoto souboje také aktivně pustili. Sedm z nich, po vzoru svých dětí, letos svedlo osobní bitvu s pádly a kánoemi či kajaky a po mnoha pokusech se ctí zvítězilo. A to je úspěch v tomto sportu téměř nevídaný.

Moje poděkování za skvělé výkony proto putuje rovněž do Líšnice, Dlouhoňovic, Helvíkovic, Letohradu a Pastvin, také odtud jsou naši mladí talentovaní sportovci.

Děkuji za podporu městu Žamberku, obcím Pastviny, Líšnice a Dlouhoňovice, hasičům obce Líšnice, Pardubickému kraji a Českému svazu kanoistů. A všem kolegům a přátelům za nezištnou pomoc, bez které bychom se jen těžko obešli.

S vodáckým pozdravem Ahoj!

vás Honza Kraus, předseda